Biblioteczka Olimpijska



Pragnąc ułatwić młodzieży przygotowanie się do udziału w Olimpiadzie stworzono w 1996 roku serię wydawniczą pod nazwą Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.


Pod redakcją profesora Jana Gawęckiego, przy współautorstwie wielu wybitnych polskich specjalistów prezentowana jest tematyka wiodąca danej edycji Olimpiady.


Szkoły zainteresowane udziałem młodzieży w Olimpiadzie otrzymywały bezpłatne egzemplarze książeczek dzięki finansowemu wsparciu firm z branży spożywczej.

Dotychczas ukazały się następujące tomiki:

18. „Nadciśnienie tętnicze – interdyscyplinarne podejście” –
pod redakcją prof. Izabeli Gutowskiej i prof. Jana Gawęckiego i zostanie wzorem lat ubiegłych przesłany nieodpłatnie szkołom, z których młodzież startowała w ubiegłorocznej olimpiadzie..

18. Współczesne oblicze cukrzycy i jej leczenie” –
pod redakcją prof. Izabeli Gutowskiej i prof. Jana Gawęckiego.

Pozycję można zamawiać telefonicznie, drogą mailową,
przez stronę Wydawnictwa na Facebooku lub kupować bezpośrednio w siedzibie Wydawnictwa PUM

przy ul. Rybackiej 1 w Szczecinie
(w godzinach od 8.00-14.00).

Płatność na miejscu wyłącznie kartą!

Kontakt z: mgr Emilia Syldatk-Nowocień
tel. 91 48 00 863 lub tel. 91 48 00 860

Zamówienia prosimy przesyłać na adres mailowy [email protected] lub składać przez stronę https://www.facebook.com/wydawnictwo.pum.

Po złożeniu zamówienia pracownik wyliczy kwotę, którą należy przelać na konto PUM.

Dane do przelewu:

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

ul. Rybacka 1, 70-204 Szczecin

Santander Bank Polska Oddział Szczecin

Nr konta: 06 1090 1492 0000 0001 0053 7752

Przelew z dopiskiem: Wydawnictwo PUM


Książeczki można zakupić/zamówić w księgarni Żak – informacja poniżej.

17. Produkty Mleczne. Technologia i rola w żywieniu człowieka – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Jana Pikula

16. Warzywa i owoce – przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Janusza Czapskiego

15. Produkty zbożowe. Technologia i rola w żywieniu – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Wiktora Obuchowskiego

14. Ewolucja na talerz – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego

13. Bezpieczeństwo żywności i żywienia – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Zbigniewa Krejpcio

12. Żywienie u progu i schyłku życia – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Wojciecha Roszkowskiego

11. Symfonia smaku czyli przepisy kulinarne absolwentów i nauczycieli Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie – okolicznościowy tomik pod redakcją Haliny Limanówki, Józefa Korczaka, Jana Gawęckiego i Bogusławy Pęciak.

10. Od norm żywieniowych do marketingu żywności – pod redakcją Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.

9. Energia w żywności i żywieniu – pod redakcją Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.

8. Woda w żywieniu i jej źródła – pod redakcją Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.

7. Zmysły a jakość żywności i żywienia – pod redakcją Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Piekielna.

6. Mikroorganizmy w żywności i w żywieniu – pod redakcją Jana Gawęckiego i Zdzisławy Libudzisz.

5. Witaminy – pod redakcją Jana Gawęckiego.

4. Składniki mineralne w żywieniu człowieka – pod redakcją Anny Brzozowskiej.

3. Współczesna wiedza o węglowodanach – pod redakcją Jana Gawęckiego.

2. Białka w żywności i żywieniu – pod redakcją Jana Gawęckiego.

1. Prawda o tłuszczach – pod redakcją Jana Gawęckiego.


Sprzedaż książek prowadzi księgarnia ŻAK w gmachu Collegium Maximum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 28.


Księgarnia jest czynna w godz. 8.00 -16.00 (poniedziałek – piątek) oraz 10.00 -13.00 (sobota).


ŻAK prowadzi również sprzedaż wysyłkową (płatność w formie przelewu lub za zaliczeniem pocztowym).


Zamówienie telefoniczne, listowne, przesłane faksem lub Internetem należy kierować na adres:


     Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

     Collegium Maximum

     Księgarnia ŻAK

     ul. Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań

     tel./fax (061) 848 75 42, e-mail: [email protected]


W zamówieniu należy podać adres oraz numer NIP.


Jeżeli pragną państwo otrzymać fakturę VAT, należy dołączyć upoważnienie do wystawienia faktury bez podpisu odbiorcy.


Zamawiający ponosi koszt przesyłki.

Okolicznościowy tomik pt. „Symfonia smaku…” można nabyć w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, przy ul. Gen. J. Sowińskiego 3 lub zamawiając e-mailem [email protected]


Koszt zakupu 35,00 zł plus koszty przesyłki: list zwykły 5,00 zł lub polecony 8,00 złotych.

Środki finansowe należy przelać na konto: 02 1240 3927 1111 0010 0536 1200